Evropski dan jezika

Jezik je bitno obeležje ličnosti i pored izražavanja identitetskog simbola pojedinca veoma je bitan za sliku društvene zajednice. Jezik se treba obogaćivati svakog dana, negovati, braniti od negativnih uticaja, spoljašnjih i unutrašnjih, a posebno se treba očuvati jezičko nasleđe i ono što ponosno ističe vrednost. Poseban dan za takvo predstavljanje jeste Evropski dan jezika, koji idejno usmerava postojane jezike, predstavlja ih u pravom svetlu. Kroz taj dan takav ram uspešnosti se itekako vrednosno usklađuje i ojačavaju se temelji jezika.

Savet Evrope ohrabruje svih 700 miliona Evropljana, građana 46 država članica, da uče jezike bez obzira na godine i okruženje. Verujući da je jezička raznolikost način za postizanje većeg stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa našeg kontinenta, Savet Evrope promoviše višejezičnost u celoj Evropi.
Na inicijativu Saveta Evrope, Evropski dan jezika se proslavlja 26. septembra svake godine od 2001. – u saradnji sa Evropskom komisijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Latest Posts
KONTAKTI
Za sve informacije nam se možete obratiti u svakom trenutku
  • Ruđera boškovića bb
  • 020/384-873
  • camilsijaric.np@gmail.com